THEATRE

TIJDREISCONGRES

Spread the love

Cultuur Kuur – Departement onderwijs en vorming – Canon Cultuurcel van de Vlaams Overheid heeft “Tijdreiscongres” als praktijkvoorbeeld gekozen!

https://www.cultuurkuur.be/inspiratie

https://www.cultuurkuur.be/project/anderstalige-nieuwkomers-leren-nederlands-door-theater

‘Podium aan huis’ had de opname van onze voorstelling deze zomer 2020 online gezet.

31 augustus was de laatste dag van het online theaterplatform Podium Aan Huis maar jullie kunnen vanaf nu de opname van Tijdreiscongres op de volgende private youtube link bekijken : https://youtu.be/hFBCWAc8zTQ

Door de Corona-virus crisis werden alle voorstellingen van Tijdreiscongres in theater verboden. Toch wilden wij met dit project doorgaan. Na vier maanden repetities online zijn wij blij om u de verfilming van Tijdreiscongres voor te stellen, gemaakt met beperkte middelen maar in een prachtige onverwachte locatie en een onvoorwaardelijke passie voor de Cultuur en de Kunsten.

Op een internationaal congres over tijdreizen komen mensen van over de hele wereld bijeen; zij verzeilen in absurde situaties. 

Tijdreiscongres is een komedie geschikt voor tijdreizigers van alle leeftijden en met een uiteenlopende beheersing van het Nederlands. 

Om dit theaterproject te realiseren zijn we vertrokken vanuit de talenten van elkeen. Bruggen bouwen is één van onze kernwaarden. De acteurs komen uit 10 verschillende landen. Het werd een artistiek, educatief project waarbij de kennis van de Nederlandse taal, het integratieproces en het welbevinden bevorderd worden.

De regie is in handen van Sophie Cocheteux-Depraeter.  De tekst is geschreven door Jeroen Theunissen die niet alleen NT2-leerkracht is, maar ook bekend is als auteur van verschillende romans en theaterstukken bij professionele gezelschappen. Onze decorbouwer is Willem Boel, wegens het annuleren van de theatervoorstellingen gebruikten we zijn kunstwerken als decor die in de Bruthausgallery werden geëxposeerd.. We hebben muziek die gecomponeerd werd voor de show door de Frans-Britse JP B-Rees. 

CREDITS

Deelnemers / acteurs : Aguila John Lester (De Filipijnen), Balkaen Angelina (Oekraïne), Bavilla Sandy (Congo), Cui Qianjing (China), Dominguez Michelangeli David (Venezuela),  Naim Erbaba (Turkije), Anastasia Galvita (Rusland), Hegedus Melinda (Hongarije), Omrani Armaghan (Iran), Shahada Mohammad (Syrië).

Regie en productie : Sophie Cocheteux

Tekst en taalcoach : Jeroen Theunissen

Muziek en productie assistent : Jean-Pierre Bouchard-Rees

Licht en videomontage : Alexander Coppenolle

Kunstwerken en decor : Willem Boel

Runner & boomoperator : Kevin Rogierst

UITVOEDERS

Celestial Mekaniks en CVO Miras

SPONSORS

STAD WAREGEM

CLAESSENS ARTISTS CANVAS

WILLEM BOEL

CC DE SCHAKEL

CC HET PERRON

SCHOUWBURG VAN KORTRIJK

PRINTBURO (Waregem)

KRINGLOOPWINKEL (Kortrijk, Wevelgem)

MARNIXRING IEPER WESTLAND

ACP PRODUCTION

DENYS

BRIEF VAN DE REGISSEUSE : Het proces van creatie in Corona-tijden…

Ik ben Sophie Cocheteux-Depraeter, de regisseuse van een leuk theaterproject met migranten die Nederlands leren. Via theater helpen wij de mensen om zich te integreren en de taal vlotter te spreken.

In een constante samenwerking met Jeroen Theunissen en Jean-Pierre Bouchard-Rees hebben we Tijdreiscongres gecreëerd en geleid.

Ik ben zelf al 10 jaar regisseuse. De samenwerking met de kunstenaars en acteurs was zeer leuk maar ook enorm veel werk door de Corona. Online repeteren vraagt veel energie en wij hebben nooit opgegeven, mede door de solidariteit in ons team.

Wij hebben de repetities met de acteurs gedaan totdat het project tot leven zou kunnen komen, hoewel het Corona-virus alle initiële plannen veranderd heeft. De voorstellingen in de schouwburg van Kortrijk, CC De Schakel, CC De Kleine Post en CC Het Perron werden allemaal afgelast door Corona (mei-juni).

We hebben elke week in De Schakel gerepeteerd van februari tot midden maart. We zijn op Skype online blijven repeteren van midden maart tot begin juni. Theater repeteren online zonder lichamelijke contacten was een zeer grote uitdaging…

Helaas kregen wij het nieuws dat we volgend jaar ook niet zouden kunnen spelen, omdat de theaters reeds volgeboekt zijn. Ook vreesden we dat de volledige groep cursisten geen volledig jaar geëngageerd kan blijven.

We gaven niet op en begonnen plannen te smeden om de voorstelling als een film op te nemen. We communiceerden naar de acteurs dat we een film zouden maken in plaats van te spelen op een podium, iedereen was enthousiast.

Het was onmogelijk om een film te plannen in mei door de maatregelen en de onzekerheid. Dat hebben wij pas gedaan toen het mogelijk was en toegelaten in een speciale plaats bij ‘Claessens Artists Canvas’ in Waregem waar onze decormaker Willem Boel een tentoonstelling gaf in de geïntegreerde Bruthausgallery. Dus niet met het origineel gepland decor, maar met wat mogelijk was.

Wij waren altijd in contact met de directeur van De Schakel die de verbinding met de eigenaar van Claessens Artists Canvas opgestart heeft. Er is enorm veel solidariteit geweest.

De acteurs waren zo gemotiveerd dat we iets wilden iets doen. We moesten iets doen. Een opname was de enige oplossing. De enige hoop die we konden geven.

We dachten dat een video een mooi cadeau zou zijn, In plaats van niets.

Het was belangrijk om dit project tot het einde te vol te houden. Voor het team van kunstenaars, voor de begeleiders en de acteurs.

Ik ben de artistieke coördinator van Celestial Mekaniks. Dit is mijn derde theaterproject met anderstaligen. Onze voorstellingen “Orakel” en “Ezelbrug” waren een succes in Oost-Vlaanderen. We werken altijd samen met de Minardschouwburg en ‘Bij De Vieze Gasten die ons hun vertrouwen schonken. We spelen ook al 2 jaar in Tutti Fratelli, het theater van Reinhilde Decleir, omdat onze projecten nauw aansluiten bij de projecten die zij zelf maakt.

We hopen dat wij een breed publiek zullen bereiken met het nieuwe hartverwarmende theaterproject van vzw Celestial Mekaniks.

Geef nooit op, hou je gezond en geniet van de film.

Vergeet nooit : zonder cultuur geen toekomst.

Sophie.		

	

Leave a Reply

Close Bitnami banner
Bitnami