THEATRE

EZELSBRUG

Spread the love

PRESENTATIE

Sophie Cocheteux-Depraeter, regisseur en actrice afgestudeerd aan het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle (INSAS) in Brussel is afkomstig uit Frankrijk en kwam drie jaar geleden in Vlaanderen wonen. Als mede-oprichtster van vzw Celestial Mekaniks kreeg zij het idee om een theaterproject te realiseren met amateurtoneelspelers, anderstalige migranten die net als zijzelf proberen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Met een team van professionele kunstenaars begeleidde zij een tiental cursisten “Nederlands Tweede Taal” van CVOGENT acht maanden lang met toneeloefeningen, choreografie, taaltraining en muzikale vorming. Zij werd hierbij van het begin tot het einde bijgestaan door Barbara Van Praet, dramaturg en lerares talen.

DEELNEMERS

Abdelfattah Oidi (Marokko), Alexander Londono Gomez (Colombia), Anastasia Galvita (Rusland), Angelina Balkaen (Oekraine), Chloi Makri (Griekenland), Elham Tavoosi (Iran), Gladys Ongeri (Kenya), Harold Daniels (Ghana), John Lester Aguila (Filipijnen), Joy Llano (Filipijnen), Mahboubeh Sedaghat (Iran), Mihaela Moldovan (Roemenië), Yoandris Patterson (Cuba)

ARTISTIEK TEAM

Regie: Sophie Cocheteux
Dramaturgie: Barbara Van Praet
Muziek en geluid: Jean-Pierre Bouchard-Rees en Robert Leiner
Licht: Alexander Coppenolle
Choreografie: Davy Desloovere
Scenografie: Tom Opdenakker
Kostuums: Naiara Beistegui Idigoras
Producent: vzw Ceslestial Mekaniks

Ezelsbrug Teaser

Ezelsbrug Airlines… We take you Further 🛩️🛩️🛩️ #teaser #Ezelsbrug #theaterstuk #CelestialMekaniks #affotografiecom

Posted by Celestial Mekaniks on Friday, April 7, 2017

VOORSTELLINGEN

18 mei 2017    Bij ’De Vieze Gasten, Haspelstraat 31, Gent
19 mei 2017    Bij ‘De Vieze Gasten
30 mei 2017    NTGent Arca, Sint-Widostraat 4, Gent
6 juni 2017     Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, Gent
7 juni 2017     Minardschouwburg
8 mei 2018     cc De Schakel, Schakelstraat 8, Waregem

Het resultaat is “Ezelsbrug”: een optimistisch, kleurrijk toneelstuk waarin het geheugen en de persoonlijke herinneringen van de deelnemers de toeschouwer meenemen naar verre, fabelachtige oorden. Volksverhalen, sprookjes en legendes uit verschillende continenten worden door hen geïnterpreteerd, gespeeld, gezongen en verteld in de taal van hun nieuwe thuis: het Nederlands. Speciaal voor het stuk werd de muziek gecomponeerd en een ontwerpster van de Vlaamse Opera creëerde de kostuums.
Tijdens een metaforische reis keren we terug naar de essentie van de vertelling, naar zuivere woorden die een vervormd spiegelbeeld zijn van een herinnering. Welke rol speelt mondelinge overlevering in een getechnologiseerde maatschappij waar het samenleven van mensen uit verschillende culturen wordt belemmerd door wederzijds onbegrip? Hoe kunnen migranten omgaan met een nieuwe taal die het collectief geheugen weerspiegelt van een volk dat ze niet kennen?
“Ezelsbrug” is een “invitation au voyage” die mensen met elkaar laat communiceren over grootse humane thema’s en cultuuroverstijgende kleinmenselijkheden.


In coproductie met: CVOGENT en bij’ De Vieze Gasten
De voorstellingen in mei en juni waren in copresentatie met bij’ De Vieze Gasten, NTGent en Minardschouwburg.

Gesponsord door: Solico sound & light rental, Coppenolle Drukkerij BVBA , ACP Productions, vzw SOL.I.DAR.GENT, Life Danscenter Izegem
Gesteund door: Stad Gent

EZELSBRUG IS …

… een spannende uitdaging voor deelnemers en kunstenaars: een totaal artistiek educatief project.


… een theater voor hoop en verzet. Het geeft een andere kijk op migranten en de multiculturele samenleving. Er is een dringende nood aan positieve communicatie. De acteurs vertellen hier niet hun eigen levensverhaal of hun traumatiserende ervaringen als vluchteling, zoals wel vaker gebeurt bij andere projecten. In Ezelsbrug brengen zij met hart en ziel eeuwenoude verhalen die iedereen aanspreken, ongeacht de cultuur waarin hij of zij is opgegroeid.


… een oproep aan alle inwoners van Vlaanderen om verhalen te vertellen aan elkaar, om dichter bij elkaar te komen, elkaars cultuur en identiteit beter te begrijpen en mekaar te respecteren.

Leave a Reply

Close Bitnami banner
Bitnami