Theater

ORAKEL


"Orakel" is het tweede hartverwarmende theaterproject van vzw Celestial Mekaniks, met een originele regie van Sophie Cocheteux-Depraeter. Vijftien migranten die onze taal leren, brengen volksverhalen, mythen en legendes uit Azië, Europa, Afrika en Amerika in het Nederlands. Een team van professionele kunstenaars begeleidde hen negen maanden lang. Speciaal voor het stuk werd een tekst geschreven en muziek gecomponeerd. Een ontwerpster van de Vlaamse Opera creëerde de kostuums.

In dit toneelstuk vertrekken we vanuit de ervaringen van de acteurs zelf op een welbekende plaats: het administratief centrum. De bureaucratie is een labyrint dat niemand begrijpt. Maar de ambtenaar aan het loket wijst de weg... Een woord, een vraag of een formulier geeft aanleiding tot een ontroerend of hilarisch verhaal uit het leven van mensen, wezens van vlees en bloed van overal en alle tijden. Een terugkeer naar de roots is essentieel om de huidige werkelijkheid te kunnen vatten.

VOORSTELLINGEN

16 & 17 mei 2019:  Bij' de Vieze Gasten - Gent

21 & 22 mei 2019:  Minardschouwburg - Gent - Online Tickets

28 mei 2019:  cc De Schakel - Waregem

29 mei 2019:  Arenatheater - Schouwburg Kortijk

DEELNEMERS

Abdelfattah Oidi (Marokko), Anastasia Galvita (Rusland), Angelina Balkaen (Oekraine), Benedicto González Arévalo (Chili), Gladys Ongeri (Kenya), Harold Daniels (Ghana), Hermine Araqelyan (Armenië), Jeverton Ledo (Brazilië), John Lester Aguila (Filipijnen), Joy Llano (Filipijnen), Nadya Kamil (Marokko), Omar Al-Falahi (Irak), Owen McEldowney (Ierland), Sinan Azzouz (Syrië), Qianjing Cui (China).

ARTISTIEK TEAM

Regie: Sophie Cocheteux-Depraeter
Dramaturgie: Barbara Van Praet
Muziek en geluid: Jean-Pierre Bouchard-Rees en Robert Leiner
Licht: Anthony Vermeulen & Alexander Coppenolle
Choreografie: Davy Desloovere
Kostuums: Naiara Beistegui Idigoras
Fotografie: Gaël Maleux

Met de steun van de Stad Gent en de Stad Waregem.
Met dit project willen we aan migranten een ludieke kans bieden om hun Nederlands te verbeteren en zich artistiek en sociaal te ontplooien. Het brengt mensen samen en opent voor iedereen de deuren van de theaters in de stad

SPONSORS


Minardschouwburg, Gent
Gaël Maleux Photography
Coppenolle drukkerij & print
ACP ProductionsVzw Celestial Mekaniks, in coproductie met:

  • CVOGENT
  • Logo Minardschouwburg
  • Logo bij'De Vieze Gasten
  • Logo Life Danscenter

Presenteert

VOORSTELLINGEN:

18 mei 2017    Bij ’De Vieze Gasten, Haspelstraat 31, Gent
19 mei 2017    Bij ‘De Vieze Gasten
30 mei 2017    NTGent Arca, Sint-Widostraat 4, Gent
6 juni 2017     Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, Gent
7 juni 2017     Minardschouwburg
8 mei 2018     cc De Schakel, Schakelstraat 8, Waregem


De verkoop van de tickets kan starten!

Klik hier voor TICKETS

Presentatie

Sophie Cocheteux-Depraeter, regisseur en actrice afgestudeerd aan het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle (INSAS) in Brussel is afkomstig uit Frankrijk en kwam drie jaar geleden in Vlaanderen wonen. Als mede-oprichtster van vzw Celestial Mekaniks kreeg zij het idee om een theaterproject te realiseren met amateurtoneelspelers, anderstalige migranten die net als zijzelf proberen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Met een team van professionele kunstenaars begeleidde zij een tiental cursisten “Nederlands Tweede Taal” van CVOGENT acht maanden lang met toneeloefeningen, choreografie, taaltraining en muzikale vorming. Zij werd hierbij van het begin tot het einde bijgestaan door Barbara Van Praet, dramaturg en lerares talen.

Het resultaat is “Ezelsbrug”: een optimistisch, kleurrijk toneelstuk waarin het geheugen en de persoonlijke herinneringen van de deelnemers de toeschouwer meenemen naar verre, fabelachtige oorden. Volksverhalen, sprookjes en legendes uit verschillende continenten worden door hen geïnterpreteerd, gespeeld, gezongen en verteld in de taal van hun nieuwe thuis: het Nederlands. Speciaal voor het stuk werd de muziek gecomponeerd en een ontwerpster van de Vlaamse Opera creëerde de kostuums.
Tijdens een metaforische reis keren we terug naar de essentie van de vertelling, naar zuivere woorden die een vervormd spiegelbeeld zijn van een herinnering. Welke rol speelt mondelinge overlevering in een getechnologiseerde maatschappij waar het samenleven van mensen uit verschillende culturen wordt belemmerd door wederzijds onbegrip? Hoe kunnen migranten omgaan met een nieuwe taal die het collectief geheugen weerspiegelt van een volk dat ze niet kennen?
“Ezelsbrug” is een “invitation au voyage” die mensen met elkaar laat communiceren over grootse humane thema’s en cultuuroverstijgende kleinmenselijkheden.

Deelnemers

Abdelfattah Oidi (Marokko), Alexander Londono Gomez (Colombia), Anastasia Galvita (Rusland), Angelina Balkaen (Oekraine), Chloi Makri (Griekenland), Elham Tavoosi (Iran), Gladys Ongeri (Kenya), Harold Daniels (Ghana), John Lester Aguila (Filipijnen), Joy Llano (Filipijnen), Mahboubeh Sedaghat (Iran), Mihaela Moldovan (Roemenië), Yoandris Patterson (Cuba)

Artistiek team

Regie: Sophie Cocheteux-Depraeter
Dramaturgie: Barbara Van Praet
Muziek en geluid: Jean-Pierre Bouchard-Rees en Robert Leiner
Licht: Alexander Coppenolle
Choreografie: Davy Desloovere
Scenografie: Tom Opdenakker
Kostuums: Naiara Beistegui Idigoras

Producent: vzw Ceslestial Mekaniks
In coproductie met: CVOGENT en bij’ De Vieze Gasten
De voorstellingen in mei en juni waren in copresentatie met bij’ De Vieze Gasten, NTGent en Minardschouwburg.
Gesponsord door: Solico sound & light rental, Coppenolle Drukkerij BVBA , ACP Productions, vzw SOL.I.DAR.GENT, Life Danscenter Izegem
Gesteund door: Stad Gent

EZELSBRUG is ...

... een spannende uitdaging voor deelnemers en kunstenaars: een totaal artistiek educatief project.
... een theater voor hoop en verzet. Het geeft een andere kijk op migranten en de multiculturele samenleving. Er is een dringende nood aan positieve communicatie. De acteurs vertellen hier niet hun eigen levensverhaal of hun traumatiserende ervaringen als vluchteling, zoals wel vaker gebeurt bij andere projecten. In Ezelsbrug brengen zij met hart en ziel eeuwenoude verhalen die iedereen aanspreken, ongeacht de cultuur waarin hij of zij is opgegroeid.
... een oproep aan alle inwoners van Vlaanderen om verhalen te vertellen aan elkaar, om dichter bij elkaar te komen, elkaars cultuur en identiteit beter te begrijpen en mekaar te respecteren.Solico sound & light rental, ACP Productions, Sol.I.Dar.Gent vzw, Cocom vzw, Coppenolle drukkerij & print


Ezelsbrug in beeld


Abdel, was 14 jaar rijkswachter in Marokko, vóór hij naar België kwam. Hij is een graag geziene figuur die in een Gentse grootkeuken werkt.

Alexander, vertrok uit Colombia naar België, zijn ouders achterna, op zoek naar een beter leven en véél gezelligheid.

Anastasia, wetenschapper biochemicus uit Siberië, Rusland, met een langdurige passie voor muziek. Behaalde een doctoraat in Neurobiochemie in Duitsland. Ze werkt nu als microbiologe in een R&D labo in Lokeren. Kan goed zingen en feeërieke desserts bereiden.

Angelina, Oekraiense hotel-uitbaatster in het Patershol met een bijzonder wild verleden…

Chloi, een Griekse virtuose pianiste en bedrijfsleidster die alles achterliet in Athene voor haar grote liefde in Vlaanderen.

Gladys, was 15 jaar lang lerares Engelse literatuur in Kenya. Daar, in het licht van de ondergaande zon ontmoette ze haar Belgische man en voor hem kwam ze naar Vlaanderen… Ze wil nu graag haar zoon uit Kenya hier laten studeren.

Harold, werkte in Ghana in de bankwereld en ging naar Maastricht om een managementopleiding te volgen. Omdat zijn dochtertje in België was en ze mekaar niet konden missen, gaf hij zijn job in Ghana op en kwam hier wonen.

John, afkomstig uit de Filipijnen, was zeven jaar lang leraar Engels in Thailand. Onmoette zijn vriend 11 jaar geleden in Bangkok en maakte in 2015 een nieuwe start om bij hem te komen wonen in Gent.

Joy, moest als kind in de Filipijnen werken bij haar tante om naar school te mogen gaan. Kwam als au pair naar Europa en heeft haar naam niet gestolen.

Mahboubeh, studeerde Perzische literatuur en vluchtte weg uit Iran. Mocht vorig jaar niet terugkeren naar haar land om bij het sterfbed van haar moeder te zijn…

Mihaela, verliet Roemenië om de wereld te gaan ontdekken. Droomde ervan om zangeres te worden. Werkt nu als kwaliteitsingenieur in Lokeren.

Shaya, studeerde kunst en speelde toneel in haar land, Iran. Ze werkte tot voor kort in Kringloopwinkel en besteedt veel zorg aan haar zoon.

Yoandris, kon als muzikant Cuba verlaten. Danste salsa met Mihaela en trouwde vorig jaar met haar.


Sophie Cocheteux-Depraeter

Sophie Cocheteux-Depraeter is een multidisciplinaire, geëngageerde kunstenares die haar instinct volgt en nooit de moed laat zakken.
Geboren en grootgebracht in de streek van Roubaix, Frankrijk, studeerde ze Franse literatuur om zich nadien aan het theater te wijden. Ze werd opgeleid aan het Institut National des Arts et Spectacles in Brussel waar ze een docudrama over Alzheimer regisseerde, “A mon Grand-Père”, genomineerd voor de Belgische theaterprijzen 2008.
Als medestichtster van La Bande asbl engageerde ze zich om mee te werken aan sociaal artistieke projecten zoals ”Modeste Proposition pour une contribution des pauvres à l’Ecologie Moderne”.
De underground scene bracht haar vervolgens naar Gent waar ze, samen met Jean-Pierre Bouchard-Rees, Bob De Wit en Robert Leiner de vzw Celestial Mekaniks oprichtte in 2015. Sophie ontmoette Barbara Van Praet, haar leerkracht Nt2 die in 2016 de dramaturge werd van het theaterproject “Ezelsbrug” met anderstalige migranten, amateurtoneelspelers die Nederlands leren. Er werden voorstellingen gebracht in Bij’ De Vieze Gasten, NTGent Arca en Minardschouwburg. Momenteel werkt ze aan het tweede theaterproject “Orakel” waarvoor de repetities van start zullen gaan in september 2018. Sophie trouwde met de lichttechnicus Alexander Coppenolle.
Het speelterrein van Sophie Cocheteux-Depraeter is ook haar strijdperk. Zij maakt deel uit van een groep van 11 comédiennes, Fritüür, die de vrijheid van de vrouw verdedigt en het overleven van de frietkoten. Sinds 2011 hebben zij in België en Frankrijk tachtig spektakels opgevoerd. In 2016 werkte ze voor een feministisch collectief “Le Cargot”, dat het festival Games Ovaires organiseert. Ze bracht er twee voorstellingen ter verdediging van homo- en vrouwenrechten: “En finir avec Eddy Bellegueule” en “Savage Pussies”. In Gent was het Mark Jeanty, directeur van Bij’ De Vieze Gasten, die haar onder zijn vleugels nam om haar te laten meewerken aan diverse theater- en muziekprojecten. Zo zijn er “Laatkomers” en “De propere fanfare”, te zien tijdens de Gentse Feesten en op Dranouter in 2018.
In 2017 werd haar plastisch kunstwerk “This way for marine vandalism” geselecteerd voor het Europees klimaatcongres SETAC in Brussel.