Sophie Cocheteux

kernteam

Sophie Cocheteux is sinds 2015 medestichtster en artistiek leider van Celestial Mekaniks. Zij is een multidisciplinaire, geëngageerde kunstenares die haar instinct volgt en nooit  de moed laat zakken. Regie is haar voornaamste bezigheid naast acteren, zingen, het maken van kunstinstallaties en het doceren van Frans en Drama.

Geboren en getogen in de streek van Roubaix, Frankrijk, studeerde zij Franse literatuur om zich nadien aan het theater te wijden. Ze werd opgeleid aan het Institut   National des Arts et Spectacles (INSAS) in Brussel waar zij een docudrama over Alzheimer regisseerde, "A mon Grand-Père", genomineerd voor de Belgische theaterprijzen 2008.

Als medestichtster van La Bande asbl engageerde zij zich in Brussel om mee te werken aan sociaal-artistieke projecten. Zij heeft er gewerkt met Rémi Pons, Nelly Framinet, Sophie Jaskulski, Marie Denys, Adriana Dafonseca, Laurent Micheli, Arieh Worthalter, Viviane Thiebaut en Séverine Porzio.

De underground scene bracht haar vervolgens naar Gent. Van daaruit ging ze samenwerkingen aan met J-P Rees (muziek en geluid), Robert Leiner (muziek, Alexander Coppenolle (licht) en Barbara Van Praet (dramaturgie).

Onder de vzw Celestial Mekaniks worden theaterprojecten met anderstalige migranten die Nederlands leren gemaakt. Uit deze samenwerkingen kwamen Ezelsbrug, Orakel en Het Blauwe Uur. Er werden voorstellingen gespeeld in Bij’ De Vieze Gasten, NTGent Arca, Minardschouwburg, cc De Schakel en de Schouwburg van Kortrijk.

In 2020 heeft Sophie het toneelstuk van Jeroen Theunissen – "Tijdreiscongres" – geregisseerd dat als video werd gepubliceerd op "Podium aan huis".

Haar speelterrein is ook haar strijdperk. Zij maak deel uit van een groep van 11 comédiennes in de groep Fritüür, die de vrijheid van de vrouw verdedigt en het overleven van de  frietkoten. Sinds 2011 hebben zij in België en Frankrijk 150 keer opgetreden.

Sinds 2016 is Sophie ook lid van De Propere Fanfare van De Vieze Gasten.

In de zomer 2020 heeft zij het Gilgamesh Epos met leerlingen van OKAN Provinciale Zomerschool in Gent geregisseerd.

Sophie heeft het toneelstuk "Het Blauwe uur" in 2021 geregisseerd, een samenwerking tussen CVO Gent, Celestial Mekaniks en Bij’ De Vieze Gasten. Hiervan werd een live-stream uitgezonden.

Na een opleiding in Portugal werkt Sophie ook voor Contact Clown in De Zorg – NeuzeNeuze – als gentle clown.

Site: https://sophiecocheteux.wixsite.com/sophiecocheteux