Sophie Cocheteux

kernteam

Sophie Cocheteux is sinds 2016 medestichtster en artistiek leider van Celestial Mekaniks. Zij is een multidisciplinaire, geëngageerde kunstenares die haar instinct volgt en nooit  de moed laat zakken. Regie is haar voornaamste bezigheid naast acteren, zingen, het maken van kunstinstallaties en het doceren van Frans en Drama.

Geboren en getogen in de streek van Roubaix in Frankrijk, behaalde zij een licenciaatsdiploma Franse literatuur om zich nadien aan het theater te wijden. Ze werd afgestudeerd aan KULeuven in Educatieve Master in de Talen en aan het Institut National des Arts et Spectacles (INSAS) in Brussel waar zij een docudrama over Alzheimer regisseerde, "A mon Grand-Père", genomineerd voor de Belgische theaterprijzen 2008.

Als medestichtster van La Bande asbl engageerde zij zich in Brussel om mee te werken aan sociaal-artistieke projecten en ze werkte er ook vaak voor het theatergezelschap "Madame Véro".

De underground scene bracht haar vervolgens naar Gent. Van daaruit ging ze samenwerkingen aan met J-P Bouchard-Rees (muziek en geluid), Robert Leiner (muziek), Alexander Coppenolle (licht) en Barbara Van Praet (dramaturgie).

Onder de vzw Celestial Mekaniks worden theaterprojecten met anderstalige migranten die Nederlands leren gemaakt. Uit deze samenwerkingen kwamen Ezelsbrug (2016) Orakel (2018) Het Blauwe Uur (2021), Midzomernachtdroom (2023). Er werden voorstellingen onder haar regie gespeeld in Bij’ De Vieze Gasten, NTGent Arca, Minardschouwburg, cc De Schakel, de Schouwburg van Kortrijk en De Centrale.

In 2020 heeft Sophie het toneelstuk van Jeroen Theunissen – Tijdreiscongres– geregisseerd dat als video werd gepubliceerd op "Podium aan huis". Zij heeft ook het Gilgamesh Epos met leerlingen van OKAN Provinciale Zomerschool in Gent geregisseerd.

Haar speelterrein is ook haar strijdperk. Zij maak deel uit van een groep van 11 comédiennes in de groep Fritüür, die de vrijheid van de vrouw verdedigt en het overleven van de  frietkoten. Sinds 2011 hebben zij in België en Frankrijk 200 keer opgetreden. 

Sinds 2016 speelt Sophie in De Propere Fanfare van De Vieze Gasten.

Na een opleiding in Portugal werkt Sophie ook voor Contact Clown in De Zorg – NeuzeNeuze – als gentle clown sinds 2022.